Skip to main content
Community voor vrouwelijke professionals |  info@goodplace2work.comElektroweg 11-Z  |  3051 NB Rotterdam  |  010 - 422 21 78

Laat de klanten maar komen

Laat de klanten maar komen

Katja weet het nog goed. Ze was voor de zoveelste keer teleurgesteld thuisgekomen, omdat haar ideeën om het anders en beter te gaan doen, geen voedingsbodem kregen op haar werk. Ze had er de avond ervoor uitgebreid met haar vriend over gesproken. Haar vriend zei ‘Gewoon doen. Je kan altijd over een jaar weer in loondienst gaan als het niets wordt’. Dat was het laatste zetje dat ze nodig had.

Sinds kort is Katja ondernemer. Ze zit in een heerlijke flow. Een neefje van haar beste vriendin heeft haar website gemaakt. En een ander vriendinnetje heeft haar geholpen met het ontwerp van haar logo en huisstijl. De visitekaartjes zijn net vandaag binnen gekomen. Ze heeft ook haar werkplek gevonden bij Good Place 2 Work, de flexwerkplek voor vrouwelijke ondernemers in Rotterdam.

Katja is er helemaal klaar voor. Laat de klanten maar komen. 

Tot zover het verhaal van Katja dat lijkt op het verhaal van vrouwelijk ondernemers die net zijn gestart met ondernemen. 

Wat er daarna gebeurt verschilt per persoon. Kijk ik naar de ondernemers in de zakelijke dienstverlening dan onderscheid ik hier 4 types:

De vliegende starter

Op het moment dat zij start heeft zij al haar eerste klus(sen) binnen uit haar eigen netwerk. Zij heeft een sterke reputatie opgebouwd in haar werk. Als haar netwerk via via hoort dat zij zelfstandig gaat, wordt ze actief benaderd.

De kopje koffie starter

Deze ondernemer lijkt op de eerste groep, met het verschil dat de eerste opdrachten er nog niet zijn. Vaak omdat de ondernemer iets anders is gaan doen, dan ervoor. Zij maakt gericht afspraken met mensen in haar netwerk om te vertellen wat ze doet en of zij kunnen helpen. Hierdoor hoopt zij nieuwe afspraken te kunnen plannen met potentiële klanten.

De netwerkevents starter

Deze ondernemer sluit zich aan bij een of meerdere netwerken. Ze gaat regelmatig naar bijeenkomsten en investeert tijd in haar zichtbaarheid. Ze pleegt acquisitie via doorverwijzingen die zij hoopt te krijgen tijdens de bijeenkomsten. Door veel nieuwe contacten op te doen, breidt zij haar netwerk actief uit met de verwachting dat dit in de toekomst tot opdrachten leidt.

De afwachtende starter

Dit is de starter die niet gewend is om actief te netwerken of zich er niet helemaal prettig bij voelt. Ze is vaak onzichtbaar voor haar klant en probeert allerlei methodes vaak kort even uit om vervolgens te constateren dat het niets oplevert. Af en toe tikt ze aan bij een collega-ondernemer in de hoop van de ander te leren hoe hij/zij het doet.

De starter die ik hier niet noem, is een mix van de bovenstaande starters. Zij doet van alles wat om haar klanten te vinden. Soms is er een duidelijke voorkeur voor een van deze types, maar soms ook niet.

Nu zou je misschien het liefst een vliegende starter willen zijn. Maar ook deze starter zal moeten blijven investeren in haar netwerk om de pijplijn ook in de toekomst met potentiële klanten gevuld te houden. Ik ga alweer het 9e jaar als ondernemer in en ik weet dat investeren in mijn netwerk essentieel is.

Dus hoe je ook start, als je wilt dat je klanten blijven komen dan doe je er goed aan jouw acquisitie serieus te nemen en op een consequente en consistente manier jouw pijplijn met potentiële klanten te blijven vullen.

Vind je het lastig om jouw acquisitie goed op te zetten? Dan is de Online Acquisitietraining een goede start. Ik bied deze aan met of zonder begeleiding en voor meer informatie kan je terecht op onze site of je stuurt mij een e-mail.

Warme groet,

Noëlla

Noëlla de Jager is op een missie om vrouwelijk ondernemerschap naar een hoger platform te tillen. Zij is oprichter van Good Place 2 Work, de inspirerende flexwerkplek voor vrouwelijke professionals in Rotterdam en coacht dagelijks vrouwelijke ondernemers op de executie van hun mooie ideeën.

1000 Resterende tekens