Skip to main content
Community voor vrouwelijke professionals |  info@goodplace2work.comElektroweg 11-Z  |  3051 NB Rotterdam  |  010 - 422 21 78

Routine maakt je vrij

Routine vrouwelijke ondernemer

Lang leve de vrijheid! Lang leve het ondernemerschap!

Dat roep ik gerust elke dag sinds ik gestart ben met Good Place 2 Work, mijn inspirerende flexwerkplek voor vrouwelijke ondernemers in Rotterdam.

Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw dag niet voorbij gaat zonder dat je hebt gedaan wat je jezelf voorgenomen had? Alle agenda’s, planning tools als app of in de cloud zijn leuk, maar deze zijn alleen zo goed als de gebruiker zelf. 

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen dagelijkse planning. Geen baas die je vertelt wat je moet doen of wanneer wat af moet.

Dit is een valkuil voor veel ondernemers, want er is zoveel wat je wilt doen, nu jij die vrijheid eindelijk hebt.

Alleen de klussen die af moeten voor de klant krijgen prioriteit, maar zelden de activiteiten die nodig zijn om je onderneming verder te laten groeien.

‘Geen tijd’ hoor ik regelmatig van vrouwelijke ondernemers met voldoende werk. Maar ook ondernemers die juist meer klanten kunnen gebruiken, maken zelden tijd om structureel te werken aan hun onderneming.

Wat we echt leuk vinden, dat doen we nog wel. Waar we tegenop zien, stellen we vervolgens uit. Niet erg toch, want morgen is er weer een dag. En zo is een dag, een week, een maand al weer voorbij gevlogen zonder dat we gedaan hebben wat er nodig was.

Het is het lot van een zelfstandige ondernemer. Je eigen agenda beheren terwijl je vooral achter urgente zaken aanhobbelt en niet de tijd neemt om de belangrijke zaken op te pakken.
Maar je hebt toch ook voor het ondernemerschap gekozen, omdat je juist meer beheer over jouw agenda wilde?

Routines helpen

Zelf houd van ik erg van dagelijkse routines. Ze maken mijn leven eenvoudiger waardoor ik meer tijd heb voor de zaken die ik belangrijk vind. Want als je het aantal beslissingen dat je dagelijks neemt reduceert door routines te introduceren, blijft er meer ruimte over voor focus en creativiteit.

Bij mij helpen de volgende routines:

 1. Start je werkdag op een vast moment.
  Dit is een makkelijke voor mij. Nadat ik mijn dochter naar school heb gebracht, fiets ik door naar Good Place 2 Work en ben ik om half negen op kantoor om mijn werkdag te beginnen.
 2. Werk op een plek met minimale afleiding van dagelijkse beslommeringen
  Ik heb een eigen kamer waar ik een clean desk policy hanteer ?. In mijn kamer heb ik leeg bureau waar ik mijn laptop op zet om aan te werken en als ik mijn deur dicht heb, kan ik ongestoord werken. Voor de Good Placers die makkelijk zijn afgeleid, hebben we de stilte-werkplek, waar er niet gepraat of gebeld mag worden. Flexwerkers kunnen hier in alle rust werken.
 3. Maak een weekplanning met slechts enkele belangrijke activiteiten
  Ik gebruik ik hiervoor een planningsblok waarop ik mijn zakelijke doelen (Big Rocks) heb geschreven, met daaronder 1 à 2 taken die ik die week ga doen. Niets is namelijk frustrerender dan een lange TO DO lijst waar je tegenaan blijft hikken. In mijn weekplanning staan slechts enkele activiteiten die bijdragen aan mijn Big Rocks. Aan het einde van de week evalueer ik of ik niet te optimistisch was en houd hiermee rekening in mijn nieuwe weekplanning.
 4. Plan en gebruik down time
  Ik koester down time, dat is de tijd dat ik ook in gesprek ga met andere vrouwelijke ondernemers of soms zelfs even een korte wandeling maak of een boodschap doe. In deze tijd laad ik mijzelf op en kan ik daarna weer fris aan een nieuwe taak beginnen.
 5. Evalueer wat je hebt gedaan
  Hoe mooi al mijn routines ook mogen klinken, soms bak ik er op bepaalde dagen helemaal niets van. Dan kan ik natuurlijk blijven hangen op alles wat ik niet heb gedaan. Liever kijk ik met compassie naar mijzelf over wat de volgende keer nodig heb om mij aan mijn routines te houden.

Routines maken je echt vrij. Succesvolle ondernemers staan bekend om allerlei routines die voor hun bijdragen aan een productieve dag. Nu weet ik dat het verleidelijk is om een keer alles om te willen gooien en het anders te doen, maar dat werkt zelden. Beter is het om kleine stappen te zetten, want dan is de kans op succes veel groter.

Succes.

Noëlla

Noëlla de Jager is op een missie om vrouwelijk ondernemerschap naar een hoger platform te tillen. Zij is oprichter van Good Place 2 Work, de inspirerende flexwerkplek voor vrouwelijke professionals in Rotterdam en coacht dagelijks vrouwelijke ondernemers op de executie van hun mooie ideeën.

1000 Resterende tekens