Skip to main content
Community voor vrouwelijke professionals |  info@goodplace2work.comElektroweg 11-Z  |  3051 NB Rotterdam  |  010 - 422 21 78

Durf NEE te zeggen

Durf nee te zeggen

Als ondernemer heb je altijd een periode dat je weer harder aan de bak moet om nieuwe klanten te vinden of bestaande te behouden. Ook bedrijven die hier voorheen misschien weinig moeite voor hoefden te doen, omdat de klanten letterlijk in de rij stonden, hebben hier van tijd tot tijd mee te maken. Des te moeilijker wordt het om juist dan NEE te zeggen tegen een bestaande klant. En waarom zou je NEE zeggen? Die klant levert je toch omzet op?

Zo vroeg een potentiele klant of wij onze ruimtes ook per 1,5 uur wilden verhuren in plaats van per heel uur. Zo'n vraag is altijd weer een goed moment om even na te denken. Want wat eerst een goede reden was, kan nu achterhaald zijn. Hieraan vasthouden kan je op het verkeerde pad sturen. Uiteindelijk overleef je als jij je keer op keer kan aanpassen aan de veranderingen van de markt.

Ik heb vervolgens op een rijtje gezet wat voor mij argumenten waren om per heel uur de vergaderruimtes te verhuren. De conclusie was dat per heel uur verhuren nog steeds legitiem was en dat ik hiermee dus niet klanten kan bedienen voor wie 2 uur huren geen alternatief is.

Dit betekende dus dat ik NEE zou zeggen. Nee tegen de extra omzet en nee tegen deze klant. Voor de klant een reden om elders te gaan huren. Jammer omzettechnisch, maar uiteindelijk ook goed. Want waarom zou je een dienst verlenen als deze niet in jouw dienstverlening past? Alleen extra omzet is onvoldoende reden om hiervan af te wijken.

Nee durven zeggen is dan ook essentieel bij de keuzes die je maakt als ondernemer. Ik ben dan ook overtuigd als we vaker nee zouden zeggen, we meer focus aan kunnen brengen in dat wat waarmee we bezig zijn. Dat geldt zeker ook voor mij.

Ik wens je dan ook sterkte toe op het moment dat jij besluit “nee” te zeggen tegen je klant, altijd even een moeilijk momentje, maar als je dit op een juiste manier doet, zal ook de klant jouw duidelijkheid waarderen.

Succes!

Noëlla

1000 Resterende tekens