Skip to main content
Community voor vrouwelijke professionals |  info@goodplace2work.comElektroweg 11-Z  |  3051 NB Rotterdam  |  010 - 422 21 78

Kom uit jouw comfortzone

Kom uit jouw comfortzone

Wat is nou prettiger dan opereren in een gebied, waar je goed thuis in bent en je weet wat je te wachten staat? Het begint al als klein kind. Je leert fietsen, eerst met zijwieltjes en daarna met de vaste hand van mama of papa in je rug. Maar er komt een moment dat zij zeggen “nu moet jezelf gaan fietsen”. De stimulans van je ouders om buiten jouw comfortzone te treden, heeft geleid tot jouw fietssucces.

Dat succes buiten je comfortzone ligt, is niet alleen waar tijdens je jeugd, waar je continu gestimuleerd wordt om een stap erbuiten te maken. Topsporters behalen niet die gouden medaille, als zij niet regelmatig buiten hun comfortzone treden. Maar ook voor ondernemers is dit een belangrijk gegeven.

Ondernemerschap betekent ondernemend gedrag vertonen. Dat doe je pas echt op het moment dat je buiten de veilige haven vaart. Het gevolg hiervan is wel, dat als je een tijdje buiten bivakkeert, je ook weer een nieuwe comfortzone creëert, waar je je thuis voelt. Ook die moet je uiteindelijk weer durven te verlaten.

Ik onderneem nu ruim 7 jaar en mijn ervaring is dat ik continu buiten mijn comfortzone moet gaan om mijn onderneming te bouwen. Soms met een duwtje in de rug van mijn mentor Jos, maar minstens zo vaak, omdat ik graag wil ontdekken of ik iets echt kan. Een lkeer betrof het een aanvraag van een klant, die onze vergadercapaciteit tot het maximaal haalbare zou stretchen. Ik besloot het risico aan te gaan en na met mijn collega te hebben gepuzzeld, wisten we hoe we dit logistiek zouden regelen. We hebben de klant een mooi aanbod gedaan, die ze accepteerden. Nu moesten we het waarmaken!

De dag van de boeking begon met een mooie spanning, waarbij ik voelde dat ik zou kunnen falen (waar niets mis mee is) of succesvol kon zijn. Ik zat buiten mijn comfortzone. Het doel was dat de klant tevreden zou weggaan en niet dat we het logistiek zouden redden. Je voelt het misschien al aankomen, maar we hebben het allemaal prima gered en de klant ging tevreden naar huis. En ja, daar doe je het dan ook voor. Die duik buiten mijn comfortzone werd beloond en ik kan je vertellen dat dit natuurlijk niet altijd zo afloopt. Maar dat als je de moed hebt om het te doen, het uiteindelijke resultaat nog beter aanvoelt. Net zoals die keer dat je leerde fietsen.

Misschien voel je de druk van je omgeving om niet teveel risico te nemen en hoor je vaak “zou je dat nu wel doen?”. Ik kan je alleen maar aanraden om die stap wel te nemen en ook het risico om te falen, want alleen dan zal je succes vinden in dat wat jij wil bereiken.

Mijn lijfspreuk is dan ook: “You may be disappointed if you fail, but you’re doomed if you don’t try”.


Veel succes gewenst!


Noëlla

1000 Resterende tekens