Skip to main content
Community voor vrouwelijke professionals |  info@goodplace2work.comElektroweg 11-Z  |  3051 NB Rotterdam  |  010 - 422 21 78

Anxiety is experiencing failure in advance

Noella de Jager op trampoline

Een paar weken terug maakte ik mijn eerste vlog voor LinkedIn. Reuze spannend vond ik dat.

Samen met mijn dochter Lieke als cameravrouw hadden we wat fragmenten geschoten in de tuin. Haar inbreng was een groot succes. Op een bepaald moment wilde zij mij filmen op de trampoline. Mijn eerste reactie was dat dit niet echt geschikt was voor een zakelijke vlog.

Grappig eigenlijk want een trampoline past prima bij wie ik ben. Spontaan en enthousiast bezig zijn met mijn onderneming Good Place 2 Work en als ondernemerscoach. Een geintje of iets onorthodox past prima bij mij. Schijnbaar vond ik eerst dat dit niet in een zakelijke vlog kon.

Mijn dochter heeft mij die middag in allerlei gekke situaties gefilmd. Jonglerend met sinaasappelen of een glas water dat ik leeg mocht gooien. Nadat we meerdere scenes en een aantal vragen hadden vastgelegd, vroeg ze of ze er nu mee mocht stoppen. Ze wilde graag spelen.

Ik besloot alle fragmenten door te lopen en te kijken of ik er iets van kon brouwen. En toen ontstond het korte filmpje waar ik mijzelf in herkende. Na nog wat worstelingen met de ondertiteling die ik er persé bij wilde hebben, plaatste ik de volgende ochtend het filmpje op LinkedIn.

Ik had mezelf voorgenomen om er die dag niet meer naar te kijken. Het filmpje was namelijk precies wat ik graag wilde plaatsen. Het was goed zo.

Diezelfde ochtend had ik een kennissessie op kantoor. Het thema was ‘Video inzetten voor jouw onderneming’. Ik vertelde over de angst die ik voelde toen ik de video plaatste. Maar ook de afspraak met mijzelf om mij niet te laten leiden door angst.

Seth Godin zegt het zo mooi in zijn boek ‘V is for Vulnerable’

Anxiety is experiencing failure in advance. Tell yourself enough vivid stories about the worst possible outcome of your work and you’ll soon come to believe them. Worry is not preperation, and anxiety doesn’t make you better

Uiteindelijk hield ik het niet vol om niet even naar de reacties op LinkedIn te kijken. Ik nam mijzelf voor om heel even kort te kijken wat anderen ervan vonden. Na die eerste check heb ik de hele dag hyper in mijn kantoor gezeten. Ik was aangenaam verrast door de reacties van wildvreemden.

Ik geloof niet dat er die middag nog wat fatsoenlijks uit mijn handen is gekomen. Ik zat bovenop een roze wolk te glunderen. Dat ik ook weer van deze roze wolk zou afdonderen wist ik, maar dat mocht de pret niet drukken.

Het gevolg is wel dat ik hiermee de lat gelijk een hoger heb gelegd voor een volgende vlog. Een typische valkuil van een ondernemer of professional.

De gedachte die namelijk opkwam ‘ik heb gewoon geluk gehad’. Een volgende keer moet ik het echt goed doen. Dus heb ik last van uitstelgedrag. Ik bedenk allerlei redenen om de volgende vlog nog even uit te stellen.

Deels is het de angst. Deels een soort van perfectie wat mij dwars zit. Beide helpen mij niet om een volgende vlog te maken. Dus het wordt tijd om mijzelf tot de orde te roepen.

“De Jager het wordt tijd om jezelf te laten zien”

√ Het storyboard is klaar,
√ Cameravrouw Lieke is gebriefd
√ Props zijn aanwezig
√ Naar kapper geweest

READY, SET, GO………………

Noëlla

Noëlla de Jager is op een missie om vrouwelijk ondernemerschap naar een hoger platform te tillen. Zij is oprichter van Good Place 2 Work, de inspirerende flexwerkplek voor vrouwelijke professionals in Rotterdam en coacht dagelijks vrouwelijke ondernemers op de executie van hun mooie ideeën.

1000 Resterende tekens