De Financiële Drempels voor Vrouwelijke Ondernemers
Ondernemen gaat altijd samen met risico’s. Hoe ondernemers omgaan met deze risico’s kan verschillen. Uit onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen hier anders naar kijken. Mannen kiezen eerder voor risicovolle plannen en zijn meestal niet bang om (te) grote doelen te stellen. Vrouwelijke ondernemers daarentegen zijn vaak terughoudender en kiezen vaker voor de realistische route. Banken en andere investeerders neigen vaak naar het eerste type ondernemerschap; snelle groei en grotere risico’s worden hierdoor beloond. Dit heeft helaas gevolgen voor vrouwelijke ondernemers.
Verschil in risico
Mannen kiezen vaker voor grote investeringen en durven te gokken op snellere groei. Vrouwen kiezen juist voor een meer realistische aanpak. Dit betekent niet dat vrouwen minder ambitieus zijn. Integendeel zelfs: vrouwelijke ondernemers kiezen er vaak voor hun bedrijf organisch te laten groeien. Ze kiezen voor stabiliteit en groei op de lange termijn. In de praktijk blijkt dit juist succesvol. Bij vrouwen komt faillissement minder vaak voor dan bij mannen. Toch past deze vaak langzamere groei minder goed bij de verwachtingen van banken.
Banken belonen risico
Het systeem richt zich dus vooral op het belonen van ondernemers die grote risico’s willen nemen. Banken en investeerders focussen vooral op de snellere groei op korte termijn. Dit sluit perfect aan bij de aanpak van veel mannelijke ondernemers. De meer conservatieve visie van vrouwelijke ondernemers maakt ze in de ogen van onder andere banken minder aantrekkelijk. Vanuit investeringsfondsen gaat 2% van de leningen naar vrouwen. Is dit een gemiste kans voor banken? Stabielere, geleidelijke groei kan op de lange termijn namelijk minstens zo succesvol zijn. De financieringswereld is hierdoor nog vooral gericht op mannen.
Daarbovenop komt dat vrouwen bij het aangaan van een lening andere vragen krijgen dan mannen. Bij vrouwelijke ondernemers staat preventie centraal: hoe ga je om met bepaalde risico's? Mannen krijgen eerder vragen gericht op promotie en succes. Dit benadrukt de houding die investeerders hebben tegenover vrouwelijke ondernemers alleen maar meer.
“Toen ik met mijn onderneming startte, wilde de bank mij wel financieren voor het startkapitaal, maar alleen als ik mijn plannen naar boven wilde bijstellen. Mijn versie was te voorzichtig in hun ogen”
Is er licht aan het einde van de tunnel?
Gelukkig is dit probleem niet onbekend. Steeds meer bedrijven en investeringsfondsen erkennen het probleem én doen daar wat aan. Met Code-V hopen we op gelijke kansen voor vrouwen bij het financieren van hun bedrijf. Dit initiatief staat voor het verbeteren van het ondernemersklimaat voor vrouwelijke ondernemers. Maar hoe pak je dit in de praktijk aan? Het draait om gelijke kansen en het ondersteunen daarvan. Door deze initiatieven te steunen, wordt de drempel een stuk kleiner en hun dienstverlening toegankelijker. Steeds vaker monitoren investeringsfondsen, zoals Qredits, de financiering aan vrouwelijke ondernemers.
Wat kun jij doen?
Qredits ondersteunt ondernemers waarbij financiële dienstverlening lastiger is, waaronder vrouwelijke starters. Naast microfinanciering biedt Qredits ook coaching en advies aan, gericht op het versterken van je onderneming. Dit soort ondersteuning kan je helpen om met vertrouwen de juiste stappen te zetten en te gaan voor een succesvolle start; ook wanneer de traditionele banken je plannen misschien als te voorzichtig zien.
Dus ja, er is licht aan het einde van de tunnel. Op dit moment draait het om bewustwording. Door initiatieven zoals Code-V en de toenemende bewustwording bij investeerders, zijn we onderweg naar eerlijkere kansen voor vrouwelijke ondernemers.
Qredits - Good Place 2 Work