Flexwerkplek vrouwelijke professionals |  Elektroweg 11-Z  |  3051 NB Rotterdam  |  010 - 422 21 78
Op jacht naar jouw klant

Op jacht naar jouw klant

Bij Good Place 2 Work hebben we regelmatig gesprekken over het benaderen van nieuwe leads. Meestal gaat het als volgt: Jeanine maakt gebruik maakt van onze flexwerkplek en krijgt een lead (Hans) van Anke. Zij vertelt dat Hans bij bedrijf X werkt en tijdens een borrel heeft gezegd dat Jeanine wel een keer mag bellen om te praten.

Jeanine is enthousiast over deze lead. Na een weekje dralen, besluit ze Hans een e-mail te sturen. Ze worstelt eerst met de juiste intro. Na meerdere versies te hebben weggegooid is de mail klaar om verstuurd te worden. Een week later heeft ze nog niets gehoord. Anke moedigt haar aan om contact te zoeken. Jeanine besluit na enige aarzeling te bellen.

Terwijl ze eerst tig andere klussen voor laat gaan, raapt ze de moed bijeen om te bellen. De telefoon gaat over en wordt na 5 keer automatisch doorgeschakeld naar de voicemail van Hans.

Jeanine hangt op. Ze weet niet wat ze op de voicemail wil zeggen. Een uurtje later durft ze het nog een keer aan. Weer duurt het lang maar na een paar keer krijgt ze ineens Hans aan de telefoon. Ze stelt zich voor en vraagt of Hans even tijd voor haar heeft. Hans antwoordt een beetje gehaast dat hij een meeting heeft en nog wat moet voorbereiden. Kan Jeanine morgenochtend terugbellen? Jeanine stemt hier opgelucht mee in.

De volgende ochtend probeert ze te bepalen wanneer ze zal bellen. Ze baalt dat ze niet heeft gevraagd wat een goed tijdstip zou zijn. Uiteindelijk besluit ze om vlak voor de lunch te bellen. Na een paar keer schakelt de telefoon weer over op voicemail. Ze laat een bericht achter dat ze nu tijd heeft om teruggebeld te worden. Ook geeft ze aan dat ze het na de lunch nog een keer probeert.

Na de lunch pakt ze opnieuw alle moed bijeen en belt het nummer van Hans. De telefoon gaat 1 keer over en wordt vervolgens weggedrukt naar de voicemail. Ze hangt op en laat geen nieuw bericht achter. Inmiddels begint het stalker syndroom op te zetten. Jeanine denkt dat Hans spijt heeft van zijn uitnodiging om gebeld te worden. Hij heeft ook niet gereageerd op haar e-mail……

Jeanine twijfelt of ze het nog een keer zal proberen. Veiliger voelt het om een e-mail te sturen en te vragen wat een geschikt tijdstip is om contact te hebben. De e-mail stuurt ze na een paar dagen, in de stille hoop dat Hans nog reageert op haar voicemail. Maar het blijft stil. Ook op deze 2e e-mail krijgt Jeanine geen reactie van Hans. Ze telt haar pogingen om contact te leggen bij elkaar op. Twee e-mails en 4 belpogingen. En die keer dat ze even contact had was Hans wel erg kortaf, toch…………..?

Het is duidelijk, Jeanine voelt zich een stalker. Ze komt tot de conclusie dat Hans niet op haar zit te wachten en besluit om het hierbij te laten. Als Hans nog wat wil, dan kan haar vinden via de e-mail.

Ze heeft duidelijk last van het stalker syndroom. Iets waar vrouwelijke ondernemers sneller mee worstelen. Na meerdere pogingen heeft ze besloten dat ze geen verdere actie neemt om contact te zoeken. Ze gaat er wel aan voorbij dat er minstens tussen de 7 en 10 contactmomenten nodig zijn om van een lead een klant te maken.

Wat was er nou aan de hand met Hans?

‘Een mogelijk scenario’

Hans zit op zijn werk met een enorme deadline voor een groot project. De e-mail van Jeanine heeft hij gezien en hij heeft serieus interesse om met haar af te spreken. Eerst moet hij echter de deadline van het project halen. Dit vraagt nu al zijn aandacht.

Intussen daalt de e-mail van Jeanine naar onderen in zijn inbox met meer dan honderd ongeopende e-mails. De voicemail van Jeanine is gedelete in de wetenschap dat hij haar gegevens in zijn mail heeft staan.

De week erop blijkt dat er een paar grote problemen zijn met zijn project. Hij moet ineens afreizen naar het buitenland. Als hij terugkomt van zijn reis, is hij Jeanine’s telefoontje volledig vergeten. Haar beide e-mails zijn bedolven onderin in zijn mailbox.

Verdwenen van het radarscherm

Jeanine is van het radarscherm van Hans verdwenen. Het woord stalker komt niet bij hem op, maar Jeanine en haar pogingen om contact te leggen helaas ook niet meer.

Waar Jeanine en veelal vrouwelijke ondernemers last van hebben, is dat bij geen reactie of gehoor wij zelf invullen wat de andere kant denkt. Dat is zelden in ons voordeel. Hoe vaker we geen respons krijgen op onze pogingen, hoe meer wij last krijgen van het stalker syndroom.

Dat Jeanine niet opnieuw belt, is echt een gemiste kans. Als Hans niet zou willen dat ze belt, dan zegt hij dat wel . Jeanine weet dan ook gelijk waar ze aan toe is.

Bord voor ons hoofd

Dus eigenlijk zouden we gewoon een bord voor ons hoofd moeten hebben en vooral niet bezig zijn met wat de andere kant misschien denkt. Totdat je daadwerkelijk een afwijzing krijgt is het gewoon slim om op te volgen. Overigens nam Gemma Broekhuis van Milestones zelfs geen genoegen met een afwijzing en dat heeft haar uiteindelijk geen windeieren gelegd.

Voel je het stalker syndroom de kop op steken? Wees dan nieuwsgierig en creatief. Mail of bel nog een keer en stel een datum en tijdstip voor om af te spreken of nodig hem of haar uit voor een bijzondere gelegenheid. Uiteindelijk is het spreekwoord niet voor niets ‘De aanhouder wint’.

Succes,

Noëlla

1000 Resterende tekens


Routine maakt je vrij

Routine maakt je vrij

Lang leve de vrijheid! Lang leve het ondernemerschap!

Dat roep ik gerust elke dag sinds ik gestart ben met Good Place 2 Work, mijn inspirerende flexwerkplek voor vrouwelijke ondernemers in Rotterdam.

Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw dag niet voorbij gaat zonder dat je hebt gedaan wat je jezelf voorgenomen had? Alle agenda’s, planning tools als app of in de cloud zijn leuk, maar deze zijn alleen zo goed als de gebruiker zelf. 

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen dagelijkse planning. Geen baas die je vertelt wat je moet doen of wanneer wat af moet.

Lees verder

Word jij gevonden door jouw klant

Word jij gevonden door jouw klant

Als ondernemer ben je continu op zoek naar nieuwe klanten. Daarin heb je zelf een actieve rol. Maar wat als een klant op zoek is naar jouw dienstverlening? Weet deze klant jou dan wel te vinden? Online actief zijn via je website en social media is daarbij belangrijk.

Lees verder

Laat de klanten maar komen

Laat de klanten maar komen

Katja weet het nog goed. Ze was voor de zoveelste keer teleurgesteld thuisgekomen, omdat haar ideeën om het anders en beter te gaan doen, geen voedingsbodem kregen op haar werk. Ze had er de avond ervoor uitgebreid met haar vriend over gesproken. Haar vriend zei ‘Gewoon doen. Je kan altijd over een jaar weer in loondienst gaan als het niets wordt’. Dat was het laatste zetje dat ze nodig had.

Sinds kort is Katja ondernemer. Ze zit in een heerlijke flow. Een neefje van haar beste vriendin heeft haar website gemaakt. En een ander vriendinnetje heeft haar geholpen met het ontwerp van haar logo en huisstijl. De visitekaartjes zijn net vandaag binnen gekomen. Ze heeft ook haar werkplek gevonden bij Good Place 2 Work, de flexwerkplek voor vrouwelijke ondernemers in Rotterdam.

Katja is er helemaal klaar voor. Laat de klanten maar komen. 

Lees verder

Op jacht naar jouw klant

Op jacht naar jouw klant

Bij Good Place 2 Work hebben we regelmatig gesprekken over het benaderen van nieuwe leads. Meestal gaat het als volgt: Jeanine maakt gebruik maakt van onze flexwerkplek en krijgt een lead (Hans) van Anke. Zij vertelt dat Hans bij bedrijf X werkt en tijdens een borrel heeft gezegd dat Jeanine wel een keer mag bellen om te praten.

Lees verder

Vraag jij wat je waard bent

Vraag jij wat je waard bent

Ik las een keer een column over een jonge fotografe. Zij wilde aan een klant een nieuw bedrag per portret vragen. Dit vond zij duidelijk moeilijk. Ze vertelde in de column dat ze uiteindelijk een beetje lacherig to the point kwam in het gesprek met de klant. Deze vroeg natuurlijk waarom de prijs hoger werd. Zij gaf hiervoor een verklaring, maar daarnaast verontschuldigde zij zich ook voor haar prijsverhoging.

Lees verder

Ben ik eigenlijk wel succesvol?

Ben ik eigenlijk wel succesvol?

Ben ik eigenlijk succesvol? Met alle succesverhalen die ik lees en hoor, vraag ik mij dat af en toe af. Vroeger heb ik succes altijd gezien als het ‘financieel’ gemaakt hebben. Lees hieronder mijn recente post op LinkedIn.

Lees verder

Kom uit jouw comfortzone

Kom uit jouw comfortzone

Wat is nou prettiger dan opereren in een gebied, waar je goed thuis in bent en je weet wat je te wachten staat? Het begint al als klein kind. Je leert fietsen, eerst met zijwieltjes en daarna met de vaste hand van mama of papa in je rug. Maar er komt een moment dat zij zeggen “nu moet jezelf gaan fietsen”. De stimulans van je ouders om buiten jouw comfortzone te treden, heeft geleid tot jouw fietssucces.

Lees verder

Op een zolderkamer ondernemen is niet van deze tijd

Op een zolderkamer ondernemen is niet van deze tijd

Deze quote van Prof. Dr. Frank Kwakman las ik een keer in het tijdschrift Loopbaanvisie. Het was een quote die mij gelijk triggerde, want het gaat over meer dan die ‘zolderkamer’. Als ondernemer moet je namelijk zichtbaar zijn en hoe zichtbaar ben jij als je op jouw zolderkamer onderneemt?

Lees verder

De 3 belangrijkste eigenschappen van een goede flexwerkplek

De 3 belangrijkste eigenschappen van een goede flexwerkplek

In het NRC van afgelopen weekeinde las ik de column ‘Waarom we uitstellen (en wat je eraan doet) van Ben Tiggelaar. Ik vermoed dat iedereen die deze column leest zich wel herkent in zijn verhaal. Uiteindelijk hebben we allemaal wel ergens geen zin in en stellen we dat dus graag nog even uit.

Lees verder

Wie houdt jou aan je afspraak?

Wie houdt jou aan je afspraak?

Het dilemma van een zelfstandige ondernemer. Met een deadline van je klant is het makkelijk. Alleen zo gauw het gaat over het stellen van eigen doelen, dan stellen we het regelmatig uit en verzinnen excuses waarom het nog niet is gebeurd. Vaak weet je ook niet goed hoe je het beste aan de slag kan gaan. Daarom is dit eigenlijk een vast onderdeel van de intervisies. We vertellen aan de andere welke afspraken we met onszelf maken en vragen elkaar beter om ons aan deze afspraken te herinneren.

Lees verder

Anxiety is experiencing failure in advance

Anxiety is experiencing failure in advance

Een paar weken terug maakte ik mijn eerste vlog voor LinkedIn. Reuze spannend vond ik dat.

Samen met mijn dochter Lieke als cameravrouw hadden we wat fragmenten geschoten in de tuin. Haar inbreng was een groot succes. Op een bepaald moment wilde zij mij filmen op de trampoline. Mijn eerste reactie was dat dit niet echt geschikt was voor een zakelijke vlog.

Lees verder

Adem in Adem uit

Adem in Adem uit

Dat zeg ik steevast tegen klanten die mij iets vertellen, waar ze het op dat moment moeilijk mee hebben. Ademhaling is essentieel om überhaupt te kunnen leven, maar ook om met je eigen stress om te gaan. Laatst heb ik geconstateerd dat ook ik last kan hebben van stress.

Lees verder

Durf NEE te zeggen

Durf NEE te zeggen

Als ondernemer heb je altijd een periode dat je weer harder aan de bak moet om nieuwe klanten te vinden of bestaande te behouden. Ook bedrijven die hier voorheen misschien weinig moeite voor hoefden te doen, omdat de klanten letterlijk in de rij stonden, hebben hier van tijd tot tijd mee te maken. Des te moeilijker wordt het om juist dan NEE te zeggen tegen een bestaande klant. En waarom zou je NEE zeggen? Die klant levert je toch omzet op?

Lees verder

Niet taartjes bakken maar verkopen

Niet taartjes bakken maar verkopen

Dat zei mijn mentor Jos tijdens een etentje, waarin we de gang van zaken evalueerden. Ik vertelde enthousiast over het reilen en zeilen bij Good Place 2 Work en over mijn recente frustratie met de IT infrastructuur op kantoor.

Lees verder

Hier vind je Good Place 2 Work

Wij zijn gevestigd op de tweede etage van het EBC gebouw (geen lift). Er is voldoende parkeergelegenheid in de directe nabijheid van het pand. De parkeerzone is 800 en er is een automaat aan het begin van de Elektroweg bij de Ceintuurbaan en halverwege de Juliana van Stolberglaan. Voor bezoek houden wij ons aan de geldende regels van het RIVM.