Skip to main content
Community voor vrouwelijke professionals |  info@goodplace2work.comElektroweg 11-Z  |  3051 NB Rotterdam  |  010 - 422 21 78

Vraag jij wat je waard bent

Vraag jij wat je waard bent

Ik las een keer een column over een jonge fotografe. Zij wilde aan een klant een nieuw bedrag per portret vragen. Dit vond zij duidelijk moeilijk. Ze vertelde in de column dat ze uiteindelijk een beetje lacherig to the point kwam in het gesprek met de klant. Deze vroeg natuurlijk waarom de prijs hoger werd. Zij gaf hiervoor een verklaring, maar daarnaast verontschuldigde zij zich ook voor haar prijsverhoging.

Herken jij dit? Het i smijn ervaring dat vrouwen zich vaker verontschuldigen of een uitgebreide toelichting geven als het aankomt op het communiceren over hun tarieven.

We voelen ons ongemakkelijk als het gaat om “ik” en “geld”. Als ik deze vraag aan mannelijke ondernemers stel, hoor ik 'Nee, hoezo?'. Wij vrouwen hebben meer argumenten paraat om een lager bedrag te vragen, dan een hoger. We houden ons vervolgens zoet met het argument 'ik ben ook tevreden met een lager bedrag'.

Waarom vinden wij het moeilijk om te vragen wat we waard zijn? Volgens mij komt dat, doordat wij meer kijken naar wat we ‘niet kunnen', dan naar waar we wat ‘wel kunnen'. Als een man en vrouw beide op 100% zitten met hun dienstverlening, dan verkoopt de vrouw zich voor 80% en de man zich voor 140%. De vrouw ziet haar tekortkomingen en de man ziet zijn kansen.

Hier doen we ons tekort. Zelf neem ik iemand meer serieus naarmate de prijs hoger is. Ik verwacht dan ook meer van de dienstverlening. Of klanten het willen betalen hangt natuurlijk af van de geleverde diensten, maar inzetten op een serieus tarief is niets mis mee.

Mijn overtuiging is dan ook dat we moeten stoppen met deze bescheidenheid en ons als serieuze zakenpartners moeten gaan profileren. En ook al hebben de meeste vrouwelijke ondernemers rijk worden niet als nummer 1 op hun bucketlijst staan, we vinden het uiteindelijk wel prettig als we goed beloond worden voor onze werkzaamheden. Dat kan alleen als we beginnen met te vragen wat we waard zijn.

Als ik ondernemers, die gebruik maken van een flexwerkplek bij Good Place 2 Work, hierbij help dan stel ik de volgende vragen:

  1. Met welk tarief voel jij je op een juiste manier beloond voor jouw professionaliteit en inzet?
  2. Bij welk tarief zeg jij 'Dank je, maar NEE ik kan deze opdracht niet aannemen' en is dit echt het tarief dat jij bereid bent om van de tafel weg te lopen?

Daarnaast leer ik ze door middel van een onderhandelingsmatrix zich beter voor te bereiden op het gesprek, zodat als je 'Ja' zegt tegen de opdracht, uiteindelijk ook je echt gewaardeerd voelt voor het werk wat jij levert. Nieuwsgerig hoe deze onderhandelingsmethode werkt? Binnen de Good Place 2 Work Academy komt dit als thema webinar aan bod. 

De fotografe in dit verhaal kreeg overigens als resultaat een hoger bedrag voor haar werkzaamheden en de klant vond dat niet meer dan normaal.

Dus denk goed na wat je vraagt, wat alleen jij kan die omslag maken.

Warme groet,

Noëlla 

1000 Resterende tekens