Een goed idee is het halve werk

Geschreven door Noella . Gepost in Good 2 Read.

Met dank Karl Raats en zijn denkwaaier aangeboden door de ING tijdens het MKB Congres 2012

Ik krijg regelmatig nieuwe ideeën die betrekking hebben op Good Place 2 Work. Soms spreek ik deze ideeën uit naar anderen. Op het moment dat je jouw ideeën deelt, ben je kwetsbaar. Wat eerst in je hoofd een mooi plan leek, wordt gelijk voorzien van allerlei feedback, waar je misschien niet op zat te wachten. Maar zonder je idee te delen, mis je misschien juist die input die van een goed idee een geweldig idee kan maken.

Maar wanneer is een idee eigenlijk goed? Van veel ideeën weten we pas naderhand dat die ook echt goed waren. Anita Roddick, oprichtster van de Bodyshop zei: 'Ik ben mij bewust dat succes meer is dan een goed idee, het is ook timing'.

De Bodyshop is inmiddels een is a multi locale business met 2400 winkels in 61 landen en opgericht in een tijd dat Europa “groen” begon te worden. Naast dat Anita als gepassioneerd activiste de cosmetica-industrie radicaal wilde veranderen, kwam haar idee voor een dierproefvrij merk op het juiste tijdstip. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen gelijk zag dat dit een goed idee was. Er waren geen banken die haar wilde financieren en het was haar persoonlijke passie en geloof die de Bodyshop gemaakt hebben tot wat het nu is.

Nou streeft niet iedereen met z’n ideeën een hoger doel na, zoals Anita deed. Ambities verschillen nu eenmaal. Maar de juiste persoon bij een idee maakt wel het verschil. Zo maakt ieder een korte of langere reis vanaf het moment van bedenken tot aan het implementeren van een idee. In dit artikel gaat het over de juiste vragen stellen, die vervolgens kunnen leiden naar goede ideeën.

Start met een slimme vraag

Vorig jaar nam ik deel aan een workshop “Van grenzeloze ambitie naar actie”  van Karl Raats (http://karlraats.com/). Daar vertelde hij dat we pas echt creatief worden als zich een probleem voordoet: “product x verkoopt niet” of “proces y loopt niet goed”. Echter het echte probleem gaat eigenlijk over hoe je over het probleem denkt. Pas als je dit op een goede manier doet, kan je ook echt creatief zijn met het bedenken van ideeën om het probleem aan te pakken. Zijn advies was dat je zeker drie verschillende slimme startvragen (die je echt boeien) moet zoeken, voordat je een volgende stap maakt.

De startvraag

Wanneer worden we eigenlijk creatief? Vaak is dit pas als we tegen een probleem aanlopen die om een oplossing vraagt. Om echte creatief te worden met het bedenken van mogelijke oplossingen, is het belangrijk om dit vanuit een ander perspectief te zien. En dit kan dus door minstens drie slimme startvragen te maken.

Karl heeft hiervoor de volgende methoden bedacht:

1. De mondhoekvraag

Dit gaat over hoe je in beginsel naar je probleem kijkt. Doe je dit vanuit een positieve of negatieve houding. Dus als het oplossen van het probleem als een mooie uitdaging ziet, dan ga je met een ander soort energie aan de slag.

a. Beschrijf je probleem

Voorbeeld: Ik heb te weinig inschrijvingen voor mij training / workshop

b. Vertaal deze naar een vraag

  • Hoe kan ik meer ....
  • Op welke manieren....
  • Zou het niet mooi zijn als.....

c. Maak je vraag ambitieuzer dan je normaliter als nuchter persoon zou doen.

Voorbeeld: Hoe zorg ik ervoor dat ik door 50 aanmeldingen mijn training / workshop 4 keer kan geven voor het einde van deze maand.

2. Andere doelfocus

Karl geeft aan dat je per definitie beperkte tijd en middelen hebt om in te zetten op je startvraag. Dus het is slim om je af te vragen of jouw vraag, de vraag wel is. Trek daarom je eigen startvraag in twijfel 'Waarom wil je dit?' en 'Wat houdt je tegen?'.

Voorbeeld:'Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn klanten tevreden zijn?'

Antwoord a: Ik wil graag dat ze terugkomen

Antwoord b: Ik wil graag dat ze andere vertellen over mijn dienstverlening

Daarna gebruik je deze antwoorden om nieuwe startvragen te maken. Zoals bijvoorbeeld:

a. Op welke wijze kan ik er voor zorgen dat de klanten bij mij terugkomen

b. Hoe kan ik mijn klanten aanmoedigen om anderen te vertellen over mijn dienstverlening

3. Uitdagen

'Waar je van uitgaat, gaat eruit!'

Na verloop van tijd zien we zelf niet meer waarom het anders kan. De gang van zaken is vanzelfsprekend geworden. Dat het anders kan, mag duidelijk zijn en dat kan je door je zelf uit te dagen.

Voorbeeld: Het is normaal dat een bakker brood verkoopt en de fietsenmaker fietsen verkoopt.

Door te 'Ontsnappen' bedenk je een bakker die geen brood verkoopt en een fietsenmaker geen fietsen. De bakker komt bijvorbeeld bij je thuis brood bakken en de fietsenmaker biedt je aan om achterop te springen en je te brengen waar je naar toe wilt. Pas op dat je gelijk denkt 'dat kan niet', want dan ontsnap je niet aan de huidige vanzelfsprekendheid die je hebt.

Je kan het ook 'Omkeren'. Hoe verzin je een korting die mensen naar jouw workshop trekt? Dus niet de workshop staat hier voorop, maar juist de korting zelf.

Neem de tijd ervoor om dus minimaal 3 startvragen te bedenken voor jouw vraag/probleem. Als je dit hebt gedaan, dan kan je starten met het genereren van ideeën, waar we in de volgende Good 2 Read verder op in zullen gaan.

Succes met jouw startvragen en ik hoor graag welke jij hebt bedacht.

Noëlla

Karl RaatsWie is Karl Raats? Spreker en schrijver, denker en doener, proefssional en mafketel, papa en echtgenoot, ondernemer en student, hoofd in de wolken en voeten op de grond.

           

 

Flexwerkplek Leestips

Flexwerkplek Tweets

Flexwerkplek Kunst

 

Petra van der Veer

Expositie

 Petra van der Veer

 

 

Copyright © 2017 Good Place 2 Work. Alle rechten voorbehouden.
Website Lucians