Het Ei van Columbus

geplaatst op vrijdag, 21 juli 2017. in categorie Blog

BLOG VANAF DE FLEXWERKPLEK GOOD PLACE 2 WORK ROTTERDAM

Het ei van ColumbusLaatst las ik dat ondernemers bij voorkeur van andere ondernemers leren. Dat doen we door boeken van inspirerende ondernemers te lezen of door hun activiteiten (online )te volgen. Zelf volg ik een aantal ondernemers zoals Marie Forleo, Tara Mohr, Bari Tessler, Brené Brown. Ik lees ook graag boeken en biografieën.

Een normale reactie op al deze inspirerende input, is dat we het gedrag en acties van onze favorieten graag kopiëren. Als ondernemer X daarmee succesvol is, dan kan ik het toch ook, is vaak de gedachte.

Het is zoiets als het Ei van Columbus. De uitdrukking kende ik, maar de anekdote erachter nog niet.

De anekdote die ik op Wikipedia vond, luidt als volgt:

Christoffel Columbus werd na zijn ontdekking van Amerika bij thuiskomst geconfronteerd door door de Spaanse elite. Zij zeiden hem dat het niet zo moeilijk was geweest om Indië te ontdekken. Men dacht in 1493 namelijk dat Amerika nog Indië was. Ook andere mensen met de juiste talenten hadden dit gekund. In plaats van antwoord te geven, vroeg Columbus om een ei. Hij daagde de aanwezigen uit dat het hen niet zou lukken het ei zonder hulp rechtop te laten staan. Zoals verwacht lukte geen van de edelen het om het ei te laten staan. Vervolgens pakte Columbus het ei en tikte het op tafel waardoor deze plat werd en bleef staan. Hiermee wilde Columbus zeggen dat als eenmaal iemand het kunstje heeft laten zien, ook anderen dit kunnen doen.

Zo heb ik al langer een onderbuikgevoel over het kopiëren van de aanpak van andere succesvolle ondernemers. Als een ondernemer met een bepaalde aanpak zeer succesvol is, dan zie ik vaak een grote schare volgers, die een vergelijkbaar succes probeert te bereiken door met name hetzelfde te doen. Dat niet iedereen Columbus kan zijn, wordt dan wel eens vergeten.

Ik geloof niet in een toverrecept, dat wanneer gebruikt door iemand anders, succes garandeert. Zo zit het leven nou eenmaal niet in elkaar. We zijn allemaal uniek en hoe graag ik ook het succes van een Marie Forleo wil evenaren, ik ben niet Marie en dat wil ik ook niet.

Wel wil ik natuurlijk van Marie, Tara, Bari en Brené leren. Ik wil begrijpen wat zij doen en waarom zij het doen. Daarna wil ik vooral mijn eigen recept maken.

Austin Kleon beschrijft dit in zijn boek ‘Steel like an Artist’. Hij zegt dat gewoon hard copy iemand kopiëren, niet werkt, maar dat een echte artiest of ondernemer, graag ingrediënten steelt van de besten en daarmee een nieuw eigen recept creëert.

Zoals Columbus een nieuw continent ontdekken, dat kan. Maar vooral als je niet probeert te doen wat Columbus deed, want dan eindig je gewoon in Amerika en breng je niets nieuws.

Iemand die dit doet is Elon Musk. Een ondernemer à la Columbus. Hij wil ook een nieuw continent ontdekken, namelijk Mars.

Dat klinkt SF-achtig, maar met zijn resultaten tot nu toe, geloof ik ook echt dat hij dat kan bereiken. Zijn biografie heb ik in een ruk uitgelezen. Ondanks dat ik nooit voor hem zou willen werken, heb ik een groot respect voor hem. In plaats te kiezen voor het Ei van Columbus, kiest hij ervoor om zijn eigen pad te gaan en hiermee zijn recept voor succes te creëren.

Vergis je niet, we kunnen echt veel leren van elkaar, daar ben ik erg van overtuigd. En dat is ook echt de kracht van Good Place 2 Work. Ook kunnen we veel leren van ondernemers die grote successen hebben geboekt en de wijze waarop zij dit hebben gedaan.

Maar uiteindelijk komt het echt op jezelf neer en hoe jij met de verschillende ingrediënten jouw succes creëert. Ik zou zeggen, ga op zoek naar de ingrediënten en kijk wat bij jou past en dan zal jij eens die ondernemer zijn, waar wij weer van kunnen leren.

Warme groet,

Noëlla

Noëlla de Jager is op een missie om vrouwelijk ondernemerschap naar een hoger platform te tillen. Zij is oprichter van Good Place 2 Work, de inspirerende flexwerkplek voor vrouwelijke professionals in Rotterdam en coacht dagelijks vrouwelijke ondernemers.

 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Copyright © 2017 Good Place 2 Work. Alle rechten voorbehouden.
Website Lucians